Je otvorené alebo zatvorené?

10.08.2013 Prešov

Prešov, 8.8.2013 - Prešovská samospráva už takmer dva roky poskytuje komplexné informácie o činnostiach prevádzok s maloobchodným predajom a službami na území mesta Prešov a ich schválené prevádzkové časy.

Potrebovali ste niekedy zistiť či je konkrétny obchod otvorený a dokedy? Alebo aké obchody sú otvorené napríklad na Floriánovej ulici? Tieto a aj ďalšie užitočné informácie môžete už takmer dva roky nájsť prostredníctvom internetovej služby egov.presov.sk. Prešovská samospráva totiž od roku 2011 poskytuje komplexné informácie o činnostiach prevádzok s maloobchodným predajom a službami na území mesta Prešov a ich schválené prevádzkové časy.
Návštevník web stránky http:/egov.presov.sk si môže ľahko zistiť, aké činnosti vykonáva prevádzka v meste, jej otváracie hodiny v týždni a kontaktné informácie, zároveň je tiež možné jedným kliknutím pozrieť do mapy, kde sa daná prevádzka nachádza. Okrem aktívnych prevádzok na území mesta sú v ďalšom prehľade uverejnené aj tie prevádzky, ktoré ukončili svoju činnosť. V detaile je uvedená presná adresa, kde si môže následne zákazník uplatniť prípadnú reklamáciu.
„Žijeme v informačnej dobe, kde sú informácie požadované komplexne a čo najrýchlejšie,“ uviedol primátor Pavel Hagyari, ktorý aj túto službu považuje práve za jeden z krokov, ako vyjsť v ústrety občanom mesta Prešov.
Túto komplexnú databázu prevádzok na území mesta vedie a aktualizuje Oddelenie podnikateľskej činnosti, cestovného ruchu a MIC v zmysle zákona 369/1990 o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a VZN mesta Prešov č. 100/2001 o usmerňovaní ekonomickej činnosti na území mesta Prešov a VZN mesta Prešov č.179/2008 o určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Prešov. Týka sa to všetkých maloobchodných prevádzok s výnimkou zdravotníckych zariadení a lekární, ktoré kompetenčne spadajú pod VÚC.

Na webstránke s informáciami o prevádzkach na území mesta sa dá ľahko zistiť:
• obchodné meno podnikateľa,
• názov prevádzky,
• činnosť,
• adresa prevádzky,
• IČO,
• dátum začatia činnosti prevádzky,
• prevádzková doba podľa jednotlivých dní v týždni,
• lokalizácia v mestskej mape i na Google maps.
Pre prevádzke s ukončenou činnosťou je uvedený:
• dátum ukončenia činnosti,
• subjekt reklamácie, jeho adresa a IČO,
• lokalizácia na Google maps.
„Najnovšie prevádzky sú zobrazené na začiatku zoznamu, aby ich bolo možné ľahko nájsť a zistiť, kde sa nachádzajú. Podobne je to pri tých, ktoré ukončujú činnosť. Tieto prevádzky sú zoradené podľa dátumu ukončenia činnosti,“ uviedla Mariana Hurná z oddelenia informatiky MsÚ v Prešove.
Týmto prešovská radnica nastolila trend, aby sa verejnosti, predovšetkým občanom, spätne vracali užitočné informácie, ktoré pre výkon svojich samosprávnych agend mestský úrad prvotne zbiera a spracúva.
Mesto Prešov však okrem toho pripravuje do blízkej budúcnosti nové funkcionality systému v rámci elektronizácie úradu. Napríklad na odstránenie možných bariér pri komunikácii podnikateľov s mestským úradom budú vytvorené elektronické formuláre, prostredníctvom ktorých sa budú dať údaje v databáze aktualizovať. Prakticky to znamená, že cez zabezpečené elektronické formuláre bude môcť podnikateľ priamo komunikovať s úradom, a tak bude môcť vybaviť mnohé agendy priamo zo svojej firmy alebo z domu, kedykoľvek, nielen počas "úradných hodín".

(vkg)
 

Vyberte región

mark